Van Volvo N88 naar de Volvo N495 van de buurman

Van Volvo N88 naar de Volvo N495 van de buurman

De Volvo N88 Eind 2014  heeft Brekina de Volvo N88 uitgebracht. Onze buurman heeft deze Volvo echter al vele jaren in zijn bezit. En nu kon ik eindelijk deze vrachtwagen nabouwen. In het voorjaar van 2015 heb ik deze vrachtwagen als model gekocht. Bij thuiskomst heb ik deze geheel  gedemonteerd.

DE OMBOUW:De ombouw

Zoals te zien is, is de cabine verlengd met een slaapcabine. De
achterwand is eruit gezaagd en een deel  tussen gezet met de kenmerkende ruitjes . De gaatjes  van de reclamebak op het dak zijn dicht gemaakt, een waterafvoer -goot vast gelijmd.  Het is heel veel schuren en plamuren geweest om dit resultaat te krijgen.  De volgende onderdelen zijn erop gezet: een zonneklep  , deurgrepen , handvaten en als laatste heb ik twee nieuwe spiegels gemaakt en deze er opgezet. Daarna de cabine in de donkere blauwe kleur gespoten .Toen deze voldoende uitgehard was ,heb ik het bovenste deel lichtblauw gespoten en een witte decal gemaakt voor de zijkant van de cabine. De cabine  bestaat namelijk uit 3 kleuren .De gril is in dezelfde kleur als het bovenste gedeelte van de cabine en daarna het logo van Volvo erop gezet .Nieuwe ruitjes gemaakt en erin  gezet ,de oude zijn niet meer te gebruiken omdat er verstevigings-strips in de cabine zitten .De decals ,HOLLAND ,volvo ,rode strepen en de zilveren streep, zijn eigen fabricaat. Van het chassis is de enkele as afgezaagd en de dubbele as van de aanhangwagen  er aan vastgezet.

De laadbak:

De laadbakVoorkant: Een geraamte gemaakt van pvc strips en daarin  past een plaatje met de planken er op gelijmd. De voorkant op een bodemplaat gelijmd en ook aan beide zijdes en achter een strip op bodem gelijmd .Op deze balk haaks 9 stripjes gelijmd .De  zijschutten bestaan uit een plaatje waar 4 stripjes op gelijmd worden,  zodat er een bakje ontstaat. In dat bakje past weer een plaatje dat later houtkleurig word gespoten .Er worden zo 6 zijschutten gemaakt en een achter-schut . Aan de voorkant moest een trapje gemaakt worden , deze bestaat uit stripjes die aan elkaar gelijmd zijn tot een trap . Nu wordt alles blauw gespoten behalve de houten planken ,die worden bruin .Als  alles droog is lijmen we de planken er in  en zetten alles in elkaar. Achter komen 2 witte plaatjes, waar de achterlichten en kentekenplaat op worden geplaatst .Het zeil bestaat uit 5 plaatjes die tot een huif worden gelijmd. Dan wordt er dun papier op gelijmd om het op een zeil te laten lijken en daarna donkerblauw gespoten .

De laadbak in de verfDe dunne witte stripjes kan je niet lijmen ,daarom heb ik die met vernis vastgezet . Aan de linker kant zit  een opening in het zeil. De lading van deze vrachtwagen is een kip-caravan, die daar de deur heeft zitten .Als de buurman op een meeting is, kan hij koffie zetten en een koud biertje pakken uit de koelkast

Eind resultaatTrailer met de caravan
Eind resultaat

Het chassis

Aan de linker kant ,een extra in- stap- tree  met  een rubberen mat ,uitlaat ,lucht-tankje ,reserve -wiel en een transportstang om de wagen weg te kunnen slepen bij pech. De spatborden zijn aan de boven- zijden afgezaagd en op de bumper staat een afstand bepalend  paaltje .

Rechts een extra tree met rubberen mat ,een diesel tank met lange vul-opening ,accu bak en gereedschapskist . De spatborden zijn aan de bovenzijden afgezaagd en op de bumper staat een afstand bepalend  paaltje .

Aan de voorzijden een nummer plaat en mistlampen .

De aanhangwagen

Deze is ook van Brekina maar nu is de enkele as van de motorwagen gemonteerd met een rond spatbord en een half ronde bij de voorwielen. De laadbak is ingekort ,een gereedschapsbak maakt het compleet .Het chassis is gebroken wit gespoten ,de laadbak blauw gespoten en later alle blauwe delen afgeplakt en daarna het hout bru in gespoten .

Eind resultaat

Ik ben er een jaar mee bezig geweest en vind het een geslaagd model. Als het model is afgedrukt in HO modelbouw berichten, zal dit verhaal ook op mijn website verschijnen .

Familiedobbe.nl onder volvo 495.

Rob Dobbe

Westland (Z-H)